SuomiMeloo -tapahtuman esittely

Suomi Meloo -kanoottiviestin järjestämisestä vastaa Suomi Meloo ry. Yhdistyksen jäseniä ovat Suomen melonta- ja soutuliitto ry ja Suomen Latu ry.

Suomi Meloo ry:n tehtävänä on edistää retkimelontaa, tehdä tunnetuksi uusia melontareittejä sekä tavoittaa uusia lajin harrastajia. Tämän työn tärkein muoto on Suomi Meloo -kanoottiviestin järjestäminen. Viimeisin eli vuoden 2016 Suomi Meloo -viesti melottiin reitillä Keuruu - Padasjoki. Mukana oli tälläkin kertaa satoja melonnan ystäviä viettämässä elämysrikasta ja ainutlaatuista melonta- ja lomailuviikkoa.

Kanoottiviesti on melottu vuosittain vuodesta 1985 lähtien. Suomi Meloo -viesti on rentouttava ja iloinen liikuntaviikko kauniissa järvi- joki- tai merimaisemissa. Viikko koostuu osuuksista, joiden pituus vaihtelee muutamasta kilometristä jopa noin neljäänkymmeneen kilometriin. Yötä päivää etenevää viestiä viedään johtokanootin johdolla yhdessä meloen; kokeneemmat melojat valitaan pidemmille osuuksille. Pääosa viestiin osallistuvista melojista on järjestäytynyt joukkueiksi, joiden voimin omaa kanoottia viedään eteenpäin osuudesta toiseen. Viestiin on toki mahdollista osallistua myös yksittäisenä melojana sekä vain haluamalleen osalle viikkoa. Osallistumisajasta riippuen jokainen meloja lunastaa osallistumiseen oikeuttavan päivä- tai viikkorannekkeen.

Suomi Meloo -kanoottiviesti sopii kaikenikäisille ja -kokoisille. Mukana on melojia vauvasta vaariin. Jokaisessa joukkueessa on hyvä olla mukana myös hieman kokeneempia melojia, jotka voivat meloa pidemmät ja olosuhteiltaan vaativammat osuudet. Osallistumispakkoa osuuksille ei kuitenkaan ole.Melojien turvallisuutta vesillä varmistaa kumiveneellä sekä tarvittaessa kanootein liikkuva turvaryhmä.

Kajakkikaksikko on Suomi Meloo -viestin yleisin kanoottimalli; kun kaksikon taka-aukossa meloo kokeneempi meloja, etuaukossa pärjää myös aloitteleva meloja. Mukana viestissä on myös kajakkiyksikköjä, joita on yleensä noin kolmannes kalustosta. Ja löytyyhän joukosta usein myös muutama avokanoottikin.

Osuudet päättyvät niin sanotuille vaihtopaikoille, joista seuraava osuus alkaa. SuomiMeloo -viestin vaihtopaikoilla vietetään iloisia hetkiä vesiltä saapuvia melojia odotellessa, nautitaan puffetin palveluista ja toisinaan laitetaan jopa tanssiksi. Suomi Meloo -viestin saapuminen on monelle reitin varren paikkakunnalle kesän ehdottomia kohokohtia.

 

Kiinnostuitko?

Lisätietoja Suomi Meloo ry:n toiminnanjohtaja Kari Hellströmiltä (yhteystiedot sivun alareunassa).

Reitin varrella siellä jossain