Suomi Meloo -tapahtuman esittely

Suomi Meloo -tapahtuman järjestämisestä vastaa Suomi Meloo ry. Yhdistyksen jäseniä ovat Suomen melonta- ja soutuliitto ry ja Suomen Latu ry.

Suomi Meloo ry:n tehtävänä on edistää retkimelontaa, tehdä tunnetuksi uusia melontareittejä sekä tavoittaa uusia lajin harrastajia. Tämän työn tärkein muoto on Suomi Meloo -melontatapahtuman järjestäminen. Viimeisin eli vuoden 2023 Suomi Meloo -tapahtuma melottiin reitillä Mikkeli - Kouvola. Mukana oli tälläkin kertaa satoja melonnan ystäviä viettämässä elämysrikasta ja ainutlaatuista melonta- ja lomailuviikkoa.

Tapahtuma on järjestetty vuosittain vuodesta 1985 lähtien. Suomi Meloo on rentouttava ja iloinen liikuntaviikko kauniissa järvi- joki- tai merimaisemissa. Viikko koostuu osuuksista, joiden pituus vaihtelee muutamasta kilometristä jopa noin neljäänkymmeneen kilometriin.

Johtokanootin johdolla edetään yötä päivää yhdessä meloen; kokeneemmat melojat valitaan pidemmille osuuksille. Pääosa tapahtumaan osallistuvista melojista on järjestäytynyt ryhmiksi/joukkueiksi, joiden voimin omaa kanoottia viedään eteenpäin osuudesta toiseen. Tapahtumaan on toki mahdollista osallistua myös yksittäisenä melojana sekä tietenkin vain haluamalleen osalle viikkoa. Osallistumisajasta riippuen jokainen meloja lunastaa osallistumiseen oikeuttavan päivä- tai viikkorannekkeen.

Suomi Meloo -tapahtuma sopii kaikenikäisille ja -kokoisille. Mukana on melojia vauvasta vaariin. Jokaisessa ryhmässä/joukkueessa on hyvä olla mukana myös hieman kokeneempia melojia, jotka voivat meloa pidemmät ja olosuhteiltaan vaativammat osuudet. Osallistumispakkoa osuuksille ei kuitenkaan ole. Melojien turvallisuutta vesillä varmistaa kumiveneellä sekä tarvittaessa kanootein liikkuva turvaryhmä.

Kajakkikaksikko on Suomi Meloo -tapahtuman yleisin kanoottimalli; kun kaksikon taka-aukossa meloo kokeneempi meloja, etuaukossa pärjää myös aloitteleva meloja. Mukana tapahtumassa on myös kajakkiyksikköjä, joita on yleensä noin kolmannes kalustosta. Ja löytyyhän joukosta usein myös muutama avokanoottikin.

Osuudet päättyvät niin sanotuille vaihtopaikoille, joista seuraava osuus alkaa. Suomi Meloo -tapahtuman vaihtopaikoilla vietetään iloisia hetkiä vesiltä saapuvia melojia odotellessa, nautitaan puffetin palveluista ja toisinaan laitetaan jopa tanssiksi. Suomi Meloo -tapahtuman saapuminen on monelle reitin varren paikkakunnalle kesän ehdottomia kohokohtia.


Kiinnostuitko?

Lisätietoja Suomi Meloo ry:n toiminnanjohtaja Kari Hellströmiltä (yhteystiedot).